Tennisregels

Beginnen met tennis

Ben je van plan een sport te gaan doen, dan zijn er natuurlijk vreselijk veel sporten waaruit je kunt kiezen. Afhankelijk van je wensen en eisen kun je beoordelen of een sport wel of niet iets voor je is. Tennis is de tweede populairste sport van ons land en wordt beoefend door ruim 700.000 Nederlanders. Een van de redenen waarom tennis zo populair is, is het feit dat iedereen kan leren tennissen. Daarnaast is het een sport die makkelijk is in te passen in je leven, goed is voor je gezondheid en geschikt is voor alle leeftijden.

Je kunt natuurlijk een tennis voor dummies achtig boek lezen, maar tennis leer je het snelst door het gewoon te doen. Je kunt ervoor kiezen te gaan trainen om de basisslagen en -regels onder de knie te krijgen en daarnaast deelnemen aan competities en toernooien. Ze zijn er op alle niveaus en zoals al gezegd, je bent nooit te oud om te beginnen. Bovendien bepaal je zelf hoe vaak je gaat tennissen en of je dat overdag of liever ’s avonds doet.

Naast de motivatie om te beginnen zul je ook tennisbenodigdheden moeten aanschaffen. Naast een geschikt racket en ballen is de juiste tenniskleding erg belangrijk. Het schoeisel moet geschikt zijn voor de ondergrond waarop je speelt en de kleding moet luchtig en comfortabel zijn zodat je er goed in kunt bewegen. Er zijn winkels die gespecialiseerd zijn in tennis en daar kunnen ze je prima informeren over de juiste tennisbenodigdheden. Je bent er op die manier zeker van dat je goed beslagen ten ijs gaat.

 

Spelregels van tennis

Wil je op de hoogte blijven van de spelregels van tennis of weet je nog relatief weinig over tennisregels? Hier worden alle spelregels tennis kort uitgelegd.

Om te beginnen zijn er vijf verschillende spelsoorten. Dat zijn de herenenkel, de damesenkel, de herendubbel, de damesdubbel en de gemengd dubbel ofwel de mix.

Bij tennis is er sprake van een serveerder en een ontvanger. De serveerder speelt de bal op en brengt hem in het spel. De speler die de bal ontvangt, noemen we de ontvanger. Er wordt voordat de wedstrijd begint bepaald met een loting wie er begint met serveren en wie met het kiezen van een speelhelft.

Voor de opslag moet de serveerder met beide voeten achter de achterlijn staan. Hij begint aan de rechterkant en vervolgens worden rechts en links afgewisseld. Aan het begin van elke game begint een serveerder aan de rechterkant. Hoe men serveert mag men zelf weten. Het gaat erom dat de bal eerst in de lucht wordt gegooid en vervolgens met het racket wordt weggeslagen voordat hij de grond raakt. Of je dat onder- of bovenhands doet maakt niet uit, maar de bal mag dus niet stuiteren.

Na elke oneven game vindt er een baanwissel plaats. Dat betekent dat de spelers van baanhelft wisselen. Of er dan ook een set is beëindigd is daarbij niet van belang. Tijdens elke baanwissel is er een kort rustmoment. Officieel mag er maximaal twee minuten worden gepauzeerd.

Tijdens een wedstrijd is het van belang dat het veld aan bepaalde eisen voldoet. Zo moeten alle lijnen duidelijk zichtbaar zijn en moet het net op de juiste hoogte zijn afgesteld. In het midden van het veld moet het net precies 0,914 meter zijn, aan de zijkanten is de vereiste nethoogte bij tennis tussen 1,07 meter en 1,09 meter.

Puntentelling bij tennis

Voor mensen die net beginnen kunnen de spelregels omtrent tennissen niet altijd even duidelijk zijn. De tennis puntentelling is namelijk minder standaard dan die van veel andere sporten. Hier wordt de puntentelling tennis uitgelegd. Er wordt uiteengezet met welke punten tennis werkt en wanneer je hebt gewonnen of juist verloren.

Wanneer een speler een punt maakt kan dat op twee manieren. Ofwel hij scoort zelf, of de tegenstander maakt een foutslag. Degene die het punt maakt staat dan op 15. Wint hij ook het tweede punt, dan staat hij op 30. Het winnen van het derde punt brengt hem op 40 en weet hij ook het vierde punt te winnen dan heeft hij de game gewonnen. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel. Zo staat het ‘deuce’ wanneer beide spelers drie keer een punt hebben gescoord.

Degene die bij deuce weet te scoren staat op ‘voordeel’ (advantage) en wint hij ook het volgende punt dan betekent dat dat de game voor hem is. Maar maakt de tegenstander een punt, dan wordt het opnieuw deuce. Dit kan in feite oneindig zo doorgaan.

Bij een stand van 6-6 in games wordt er in de meeste gevallen een tie-break gespeeld. Dat wil zeggen dat de speler die het eerst zeven punten weet te behalen (met een voorsprong van twee punten) de tie-break en daarmee de set wint. Wordt er in de tie-break wederom een stand van 6-6 bereikt, dan moet men net zolang doorgaan tot dat een van beide spelers een verschil van twee punten behaalt. Een tie-break wordt niet hetzelfde geteld als een game (15,30,40, etc.), maar kent een telling van 1-0, 2-0, 2-1, etc.

Verschillende soorten slagen

Voor mensen die net beginnen kunnen de spelregels omtrent tennissen niet altijd even duidelijk zijn. De tennis puntentelling is namelijk minder standaard dan die van veel andere sporten. Hier wordt de puntentelling tennis uitgelegd. Er wordt uiteengezet met welke punten tennis werkt en wanneer je hebt gewonnen of juist verloren.

De basis tennisslagen zijn de forehand en de backhand. De eerste is een slag waarbij de handpalm van de speelhand naar voren wordt gehouden. Je kunt een forehand zowel enkelhandig als dubbelhandig spelen, al wordt deze laatste vorm weinig gebruikt. Bij de backhand houd je de rug van de speelhand naar voren. Ook de backhand kan zowel enkelhandig als dubbelhandig worden gespeeld. Bij deze slag komt de dubbelhandige variant vaker voor dan bij de forehand.

Je kunt ervoor kiezen de forehand en backhand met achterwaarts effect te spelen. We spreken dan van slice of backspin. Bij de backspintechniek speel je de bal met een neerwaartse beweging en een licht achterwaarts gekanteld racket. Topspin wordt onderscheiden in forehandspin en backhandspin, waarbij een voorwaarts effect wordt bereikt door de bal met een opwaartse beweging te spelen.

Speel je de bal zo dat hij zo snel en steil mogelijk achter het net naar beneden valt en zo min mogelijk opstuit, dan gebruik je de dropshot. Staat de tegenspeler bij het net, dan kun je een lob spelen. Je speelt de bal dan met een hoge boog over de speler heen. Speel je een bal met een hoge slag zonder stuit, dan wordt gesproken van een smash. Je kunt deze slag vergelijken met de opslag. Speel je een bal die niet heeft gestuit op een normale manier dus ofwel met forehand ofwel met backhand met een korte beweging vanaf een positie dichtbij het net, dan heet dat een volley.

De tennisbal

Tennissen kun je natuurlijk niet zonder tennisbal. Er bestaan verschillende soorten tennisballen. Zo kent elke baansoort en elk weertype een andere tennisbal die het meest geschikt is.

Vroeger waren tennisballen gemaakt van leder. Ze werden toen gevuld met haar of wol. Tegenwoordig wordt daarvoor vilt gebruikt. De lengte en het gewicht van de tennisbal komen zeer nauw. De International Tennis Federation (ITF) heeft regels opgesteld met betrekking tot de grootte en het gewicht van tennisballen.

De doorsnee tennisbal moet tussen de 65,41 en 68,58 mm zijn. Het gewicht van een tennisbal moet liggen tussen de 56 en 59,4 gram. Wanneer een tennisbal vanaf een hoogte van 2,5 meter wordt losgelaten boven een betonnen ondergrond, moet hij tussen de 1,34 en 1,47 meter hoog opstuiteren.

Traditioneel zijn tennisballen groen, oranje of geel van kleur en hebben ze wit-grijze lijnen. In de professionele tenniswereld worden bijna alleen maar gele tennisballen gebruikt. Voor training worden wel andere kleuren gebruikt. Bij zeer jonge tennisspelers (tot zeven jaar) worden vaak de geel-groene ballen gebruikt. Deze zijn extra zacht. Oranje-gele ballen zijn extra hard en worden gebruikt voor de tennisballenmachine. Aangezien tennisballenmachines veelvuldig tijdens trainingen gebruikt worden, worden de oranje-gele ballen vaak ook de rest van de training gebruikt. Vaak heeft dit een financiële reden.

Er bestaan twee soorten tennisballen. Aan de ene kant zijn er de gasgevulde ballen en aan de andere kant drukloze ballen. De verschillende soorten ballen hebben elk andere eigenschappen. Zo wordt de snelheid van een tennisbal onder andere bepaald door de soort bal. Het is afhankelijk van het speltype welke bal je het lekkerst vindt om te spelen. Op hoog niveau wordt voornamelijk met gasgevulde ballen. Drukloze ballen worden meer op lagere niveaus gebruikt.

Het tennisracket

Het tennisracket is natuurlijk niet onbelangrijk wanneer je gaat tennissen. Vroeger speelde men met een houten tennisracket, maar tegenwoordig zijn tennisrackets meestal gemaakt van composietmateriaal.

Welk tennisracket je ook kiest, de gripmaat van het tennisracket is belangrijk en moet daarom nauwkeurig worden bepaald. Met de tennisracket gripmaat wordt de omtrek of de dikte van het handvat bedoeld. Deze kan worden uitgedrukt in inches of millimeters die corresponderen met een bepaalde gripmaat. In Europa wordt hiervoor een andere maataanduiding gehanteerd dan in de VS. In Europa loopt een gripmaat van 0 tot en met 5 en in de VS wordt gesproken van gripmaten van 4 inch tot en met 4 5/8 inch.

De gripmaat van het tennisracket staat meestal onderaan het tennisracket in de racketdop vermeld. Veel tennissers vinden het prettig om met een overgrip te spelen. Ze plaatsen dan een extra grip over de oorspronkelijke grip. Hierdoor verandert de gripmaat licht, dus het is aan te raden hier bij het kiezen van een tennisracket in de winkel rekening mee te houden. De juiste gripmaat bepalen gaat als volgt. Je meet de lengte tussen de top van de ringvinger van de slaghand en de tweede handlijn. Deze lengte komt overeen met de omtrek van de grip van het racket en bepaalt jouw ideale gripmaat.

Twijfel je welke gripmaat je moet kiezen, dan is het altijd beter om een te kleine gripmaat te nemen dan een te grote. Een te kleine gripmaat is immers te verhogen met 1 gripmaat door het plaatsen van een zogenaamde ‘krimpkous’. Dat is een dun kunststof omhulsel dat je eenvoudig om de ‘naakte’ grip (het tennisracket zonder de basisgrip) schuift. Door het met een föhn te verwarmen wordt het rond de naakte grip van het racket gesmolten. Het is niet mogelijk een gripmaat te verkleinen.

Tennisoutfit

Ga je beginnen met tennissen, dan is het naast het aanschaffen van een tennisracket belangrijk om de juiste kleding te dragen. De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond (KNLTB) zegt hierover het volgende: ‘tijdens een wedstrijd behoort men schone en algemeen geaccepteerde tenniskleding te dragen.’

Vooral de laatste jaren heeft de tennisoutfit een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Tot in de jaren tachtig was het enkel toegestaan de kleur wit te dragen in bepaalde vormen. Later zijn andere kleuren en ook andere vormen van kleding toegevoegd.

De gangbare tenniskleding die je tegenwoordig veel ziet is het tennisrokje met top of tennisjurkje voor dames en de korte of lange tennisbroek met het tennisshirt voor heren. Maar met het tennispak alleen is de tennisoutfit natuurlijk nog niet compleet. Ook tennisschoenen zijn zeer belangrijk. Volgens de KNLTB moeten deze speciaal voor tennis ontworpen zijn en de baan niet beschadigen. Dat betekent voor een gravelbaan bijvoorbeeld dat de zool van de schoen niet vlak mag zijn. Een ingewerkt profiel is toegestaan, maar de profielranden moeten dan niet verder dan 2 millimeter uit elkaar liggen.

Reclame
Ook met betrekking tot reclame op tenniskleding zijn regels opgesteld. Deze kun je vinden in de zogenaamde ‘Kledingreclamecode’. Heel kort komt het erop neer dat de logo’s niet te groot mogen zijn. Ook gelden er restricties met betrekking tot het aantal logo’s dat op tenniskleding aanwezig mag zijn.

Tennistermen

Op televisie, maar ook op de tennisbaan hoor je vaak diverse tennistermen voorbijkomen. Naast de nodige kennis van tennis regels is ook enige bekendheid met het tennisjargon vereist om goed op de tennisbaan uit de voeten te kunnen. Hier worden de belangrijkste tennistermen voor je uitgelegd.

Advantage – wanneer de stand 40-40 is (ofwel ‘deuce’), komt degene die het volgende punt maakt op ‘advantage’ te staan. In Nederland wordt meestal ‘voordeel’ geroepen.

Deuce – deuce betekent een gelijke stand van 40-40 bij de puntentelling van een game.

Game – een game is een onderdeel van een set. Elke set bestaat uit zes gewonnen games.

Lob – een lob is een lang en hoog geslagen bal. Deze komt bij voorkeur helemaal achterin het veld terecht.

Matchpoint – wanneer er nog maar één punt nodig is om de wedstrijd te beslissen, wordt gesproken van een matchpoint.

Return – wanneer er geserveerd wordt en de ontvangende partij slaat de geserveerde bal terug, wordt van een return gesproken.

Service – een opslag bij tennis wordt aangeduid met de term ‘service’. Het is tevens de eerste slag bij het in het spel brengen van de bal.

Set – een set is een deel van de wedstrijd. Elke set bestaat uit zes gewonnen games. Een wedstrijd bestaat meestal uit twee gewonnen sets. Bij de mannen in het Grandslamcircuit wordt om drie gewonnen sets gespeeld.

Tie-break – we spreken van een tie-break als de stand in een set op 6-6 in games komt. In de tie-break wordt een telling van 1,2,3,etc. gehanteerd en dus niet zoals in games 15,30,40, etc. De speler die in de tie-break als eerste de zeven punten bereikt, wint de tie-break en daarmee de set

TENNISREGELS

Geef een antwoord