Zweepslag van de kuit

Bij een zweepslag van de kuit is er een gedeeltelijke spierscheur in de kuitspier. De scheur is het gevolg van een plotselinge zeer krachtige aanspanning van een spier tegen een grote weerstand.

De kuitspier bestaat uit 2 delen, meestal zit de scheur in het binnenste deel van de spierbuik.

Over het algemeen treedt de zweepslag op tijdens het sporten. De sporter voelt op het moment dat het gebeurt alsof er een steentje tegen de kuit aankomt. Dit is het moment dat de spierscheuring ontstaat.

Symptomen:

  • Direct na het letsel scherpe pijn,
  • Sporter kan meestal niet verder sporten vanwege pijn,
  • Op de tenen staan veroorzaakt pijn in kuit,
  • Druk op de spierscheur is pijnlijk,
  • Bij ernstige gevallen is de kuit gezwollen.

Behandeling:

Eerste 24 uur koelen en hoogleggen, niet belasten.

Het is belangrijk dat de spier de eerste dagen tot een week na het letsel niet belast wordt.  Na een week kan er een tapeverband aangelegd worden in combinatie met een hakverhoging om de spier te ontlasten.  Lopen  met krukken. Na 14 dagen kan voorzichtig gestart worden met lichte oefeningen.

Belangrijk is een goede afwikkeling van de voet. Na 4 weken heeft de patiënt weinig last tijdens het dagelijks gebruik.  Aan de hand van een opbouwend oefenprogramma voor kracht en lenigheid wordt de spier getraind tot een sportieve activiteit weer hervat kan worden. Het herstel duurt ongeveer 6 tot 10 weken.

Zie voor meer informatie www.hierhebikpijn.nl.

Sjaak Coenen. www.coenenfysiotherapie.nl

Geef een antwoord