Hielpijn

Hielpijn kan verschillende oorzaken hebben. Vaak spreekt men van klachten aan de onderzijde van de voet ter hoogte van de hiel over ’hielspoor’.

Onder de voetzool bevindt zich een peesblad. Het loopt van de onderzijde van het hielbeen naar het onderste gedeelte van de tenen. Het peesblad is bijzonder sterk en biedt ondersteuning aan de gehele voet. Tijdens het hardlopen en sporten wordt het peesblad met flinke kracht op rek gebracht.

Als het peesblad gaat ontsteken, spreken we van fascilitis plantaris. Dit hoef niet altijd het geval te zijn. Er kan namelijk ook sprake zijn van fasciosis plantaris. Dit betekent dat de kwaliteit  en structuur van het peesblad achteruit gaan en waardoor het kwetsbaarder wordt.

Symptomen van bovenstaande aandoeningen zijn.

  • Pijn aan de onderzijde van de voet ter hoogte van de aanhechting van het peesblad aan de hiel.
  • Druk op de aanhechting van het peesblad op het hielbeen is pijnlijk.
  • Pijn tijdens hardlopen en springen.
  • Er kan sprake zijn van startpijn. Dan zijn er meer klachten nadat er een tijdje niet gelopen is(bijvoorbeeld ’s ochtends of na lang in een stoel te hebben gezeten).
  • In sommige gevallen is het hielkussen verdikt.

Behandeling

De behandeling kan een langdurig proces zijn. De overmatige druk op het hielbeen dient weggenomen te worden. Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden zoals het terugdringen van het overgewicht, inlegzooltjes, minder (hard) lopen en niet op kousen of blote voeten lopen.

Daarnaast wordt ook het peesblad behandelt zodat deze in kwaliteit en structuur verbetert. De fysiotherapeut doet dit aan de hand van rekoefeningen, massage en (excentrische ) krachttraining.

Soms helpt het om goede schoenen aan te schaffen met een stijve zool. De zool buigt dan niet mee tijdens het lopen zodat de tenen niet te ver naar boven toe buigen. Dit voorkom extra rek op het peesblad.

Een orthopedisch onderzoek van voeten, knieën en heupen door een fysiotherapeut is zinvol om mogelijke oorzaken te achterhalen.

Riethoven,

Sjaak Coenen.

Bron:

https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/69/fasciitis-plantaris

Geef een antwoord